Old Irish Staff

13.04.2013 22:22

 

Irish Staff - Kdo jsou? Existují?

Historie Irish Staff Bull Terriers

& Old Time Staffords

 

 Existuje Irský Stafordšírský Bulterier? Pokud ano,jaká je jeho historie a odkus přišli?

Takovou otázku si kladou jejich dnešní chovatelé a majitelé nejen v Anglii,ale také v Irsku. Jejich verze se poněkud rozcházejí a někdy prý bývají i předmětem výměny názorů. Je to tím,že se o jejich historii ví tak málo? Může se to zdát,ale hlavním důvodem také je,že jejich chovatelé si linie a bližší informace o jejich chovech střeží jako oko v hlavě a neradi je prozrazují a dostupných informací je jako šafránu.

 

Někteří lidé si myslí,že ISBT neexistuje a že jejich majitelé jsou parta nadšenců,kteří své psy chovají pod Irish SBT Assosiation,což zpětně jejich vlastníci vyvracejí a rádi své psy také nazývají Really Bull & Terrier, nebo Original Bull & Terrier a jsou velice pyšní a považují si, že mohou tak jedinečné psy vlastnit.

 

Dostupné prameny uvádějí, že se jedná o přímé potomky staffordů a původních Bull & Terriers používaných k zápasům psů v arénách a k lovu jezevců (Badgers fighting),lov krys (Ratting).

K odštěpení od dnešních SBT údajně došlo se zavedením standardu a prosazováním chovu na výstavy (za účelem perfektního exterieru) a posléze ke snížení kohoutkové výšky. V té době byl velmi módní bulldočí typ. Řada chovatelů ovšem požadovala a dále chtěla klást největší důraz na pracovní upotřebení psa a na Game,proto nadále prosazovala spíše terierský typ,který je vyšší,štíhlejší na delších nohách a hlavně sportovnější a rychlejší. Obávali se také,že z výstavních psů se časem stanou "gaučoví povaleči" a jejich odvaha a živost se z nich vytratí asi podobně jako dnes u "gaučového" Anglického buldoka,který kdysi býval živým a hodně odvážným psem.

 

A jací jsou ISBT dnes? Samozřejmě, že živí a odvážní. Někteří chovatelé stále kladou důraz na Game, ale většina se svými psy slaví úspěchy na poli sportovním (weight pull & sprint,monkey truck). Po exteriérové stránce najdeme značné rozdíly i dnes a mezi atletičtějšími psy se najdou menší a zavalitější.  To proto, že dnešní linie nesou krev původních Pit terierů, tak i Old SBT, kteří byli chováni na Game psech,nebo jejich potomcích. V některých liniích se také často objevuje modré zbarvení,což je prý údajně tím,že nesou krev Skotských zápasnických psů Blue Paul. Ten se dnes považuje za vyhynulé plemeno, a proto je tato domněnka předmětem častých sporů mezi chovateli, modrá barva se také často vyskytuje v kombinaci s bílou v linii Ch.Psycho.

 

Mezi nejznámější Game psy Irish Staff & Old Staff Time patřili :

Ch.Psycho, Ch.Stormer, Ch.Paddy of  Plymouth, Gr.Ch.Duke, Beanie, Geromino, ale také Gentleman Jim, který je především znám jako otec mnoha výstavních psů. Gentleman Jim byl velmi dobrý Game pes a i nadále byl používán pro krytí v selektivních chovech.

O zachování linií těchto psů můžeme děkovat především těmto kennelům :

Kaos kennel, Farmey Boy, Northford kennel, Scratch kennel atd.

Dnešní psi jsou i různě registrováni. Někteří své psy stále nazývají ISBT,ale jsou pronásledováni společností RSPCA, která je zařazuje mezi APBT (!!!) a zakazuje jejich chov a držení. Mezi APBT jsou zařazováni všichni psi,kteří nesou specifické znaky tohoto plemene(nikdy ovšem nebylo napsáno, které znaky to jsou!!!).Po roce 1991, kdy byl prosazen "Dangerous Dog Pact", může tyto psy zařadit do nebezpečné skupiny jakýkoliv veterinární lékař!!! Z tohoto důvodu jsou často zapisováni jako SBT jak pod KC, tak i IKC,ISF, nebo UNKC,protože SBT a En. Bulldog jako jediná plemena typu BULL byla tohoto "pactu" ušetřena (národní poklad, je národní poklad).

UNKC - United National Kennel Club
ISF - Irish Staffordshire Federation
IKC - Intercontinental Kennel Club

 

Irish Staff & Old Time Staff

Allen´s Great Geromino

Obrazek

Vzešel z křížení Black Tyger a Corks Rose. Z tohoto vrhu bylo vyprodukováno opravdu hodně dobrých psů, kteří obstáli ve všech zkouškách a prokázali své kvality i jako Badger dogs (psi na lov jezevců).

Křížením Geromina a Evergreen´s Tinny Peggy vzešla mimo jiných také Flyn´s Old Peggy, která dala skvělou fenku Allen´s Peggy. Ta byla nakryta s Walsh´s Whitey a dala Alle´s Major a Molly. Ve vrhu těchto dvou psů byli tři štěňata. Nejlepší znich byl Ch. Psycho. 

 

Ricky B´s Ch.Psycho (4xW 1xL)

(později znám jako Ch.Hagler)

Obrazek

 Jeden z nejznámějších psů. Když byla jeho soutěžní kariera u konce, byl používán jako krycí pes, který kryl pouze nejlepší feny v té době. Psycho byl nositelem výborné krevní linie a dával extrémně statečné psy. Všichni psi v jeho rodokmenu měli Game, ale prošli i zkouškami v lovu jezevců.

Tery T´s Ch.Marvin (4xW, 1xL)

Syn Ch.Psycho prohrál s Ch.Rocky za 1h 48min. Marvin se prokázal jako velmi statečný pes! Po této prohře byl používán na plemenitbu.

Rocky se po této výhře stal Gr.Ch.

Dock´s Gr.Ch. Duke

Obrazek

Gr.Ch. Duke pochází z inbreed matky se synem. Ve vrhu byli čtyři štěňata, dvě feny, které byly prodány na sever a dva psi Duke a Duchess. Ty si ponechal Dock.

Duke patřil mezi nejlepší staffordy v Irsku. Byl to zničující malý pes,který vážil pouze 32lb. Stal se prvním Gr.Ch. v Irsku, ale také prvním Gr.Ch. mimo Ameriku. Duke zahynul při bitce v kennelu, ale během života stačil splodit pár potomků.

Ch. Stormer

Obrazek

Stormer byl vyšlechtěn v outcrossu s liniemi EBT. Patřil mezi mejlepší vítězící psy té doby. Byl narozen a působil v Irsku, pak byl odvezen do Anglie, kde byl používán jako krycí pes pro feny, které prošly přísnou selekcí.

Ch. Josh (3xW, 2xL)

Obrazek

Jeden z prohraných zápasů byl s Ch.Stormerem. Josh byl stažen po úspěšné skreči v 1h 27min.