Demodikóza - naše zkušenosti

24.05.2013 20:51

Článek přímo o demodikóze, její etiologii a symptomatologii najdete ZDE. Tento článek popisuje pouze naše zkušenosti s demodikózou u našich psů.

S demodikózou mám zkušenosti u dvou plemen a to jak u stafordšírské bulteriéra, tak u plemene cane corso. U SBT máme zkušenosti s častou, ovšem nekomplikovanou, juvenilní, nerecidivující demodikózou v mladém věku, naproti tomu u cane corso ve stáří demodikóza komplikovaná, rozsáhlá, přestože v mladém věku se neobjevila.

 

Demodikóza u stafordšírských bulteriérů

Demodikóza u stafordširského bulteriéra je velmi rozšířená a vyskytuje se velmi často. Ovšem její průběh nebývá komplikovaný a léčba nebývá náročná. Nejčastěji se demodikóza u SBT objeví v období dospívání (do 15 měsíců věku jedince), po očkování, kolem prvního hárání, a to v lokalizované, nekomplikované formě v podobě několika malých, kulatých ložisek, zejména na hlavě a hrudních končetinách. Pokud se jedná o lokalizovanou, juvenilní formu u mladého zvířete volíme jako léčbu spot on Advocate ve 2 aplikacích a pro podporu imunity podáváme vitamin E. Projevy demodikózy poté odezní a nemáme zkušenosti s recidivou. Takovou formu demodikózy, tedy juvenilní a nekomplikovanou nepovažuji za důvod vyřazení zvířete z chovu. Mladý pes, který byl momentálně oslabený (prvním háráním, po očkování, v odbobí přezubení,..) se s demodikózou vypořádá brzy, jen s pomocí spot onu a vitamínu, je pořád zdravý pes a není důvod jej vyřazovat z chovu. Mám zkušenosti že demodikóza se projevila i v obou vrzích feny, která sama projevy demodikózy nikdy neměla.

 

Juvenilní, nekomplikovaná forma demodikózy u SBT - dvě malá, suchá ložiska na hrudních končetinách

 

Demodikóza u cane corso

Demodikózou trpí i náš pes plemene cane corso. V září 2012, ve věku 8 let, prodělal sarkoptový svrab s dermatitidou (nakazil se pravděpodobně od velkého množství kun lesních v okolí našeho domu), po prodělání prvotního onemocnění a přeléčí antibiotiky došlo vzhledem k velkému oslabení k přemnožení demodex canis, který způsobuje demodikózu. Dermatologické vyšetření a seškrab z kůže demodikózu potvrdilo. Do věku 8 let "Big Boy" demodikózou nikdy netrpěl, ani v období dospívání, v jeho 8 letech došlo k prvnímu projevu. Demodikózu se po několika týdenním intenzivním léčení (postupně Ectodex, vitamin E, Noromectin, Milbemax, Advocate) podařilo zvládnout. Vzhledem k věku psa (8 let) jsme byli veterinárním lékařem - specialistou dermatologem - upozorněni, na horší průběh onemocnění i horší prognózu. Mladý pes se s demodikózou vyrovná snadno (viz naše zkušenosti u stafordšírského bulteriéra), ovšem čím je pes starší, tím hůře se s demodikózou vyrovnává a lze očekávat recidivu.

První recidiva se objevila v květnu 2013. Průběh byl ještě rychlejší a horší. Demodikóza téměř po celém těle během několika dnů, se začínající dermatitidou a silnou svědivostí. Příznaky se horšily ze dne na den, třetí den již projevy po celém těle, se zahájením léčby naopak ze dne na den ustupovaly a docházelo k rychlému, viditelnému zlepšení. Léčba zatím pouze Noromectin a vitamin E. Přidruženě se objevil i silný zánět zvukovodů (viditelné zlepšení přinesla aplikace Surolan ušních kapek). "Big Boy" dojíždí na pravidelné kontroly ke svému dermatologovi MVDr.Humlovi (klinika VEDILAB Plzeň), jeho stav se velmi zlepšil. Můžeme ale očekávat v budocnu další recidivy..

Demodikóza v této formě by již byla důvodem pro vyřazení zvířete z chovu, ale projevila se až ve vyšším věku, tedy se může projevit až po tom, co byl již jedinec chovný a případně v chovu i využitý. Náš Big Boy, ač chovný, k chovu nikdy využit nebyl.

 

Primární ložisko - pravá strana krku, 3.den od prvních příznaků / 2.den léčby

  

 

Pravý bok - silná svědivost, drbe se do krve - 3.den od prvních příznaků / 2.den léčby

  

 

5.den léčby - vypadává postižená srst, stav kůže se postupně zlepšuje, svědivost mizí