Proč s PP?

13.04.2013 22:16

 

Rozhodli jste se pořídit si pejska po dlouhých úvahách jste si vybrali i plemeno a nyní se naskytla otázka zda s průkazem původu nebo bez. Proč volit právě štěně s průkazem původu??

  • Průkaz původu Vám dává jistotu, že z toho malého roztomilého štěňátka Vám skutečně vyroste Stafordšírský bulteriér a nikoliv kříženec čehosi. Není výjimkou, že  jedinci bez průkazu původu se páří s kříženci pitbullů, amerických stafordšírských teriérů a podobně. Tito kříženci bývají často problematičtí a začátečník špatně zvládá výchovu a to vede k nežádoucím situacím, které se objevují v bulvárním tisku. Na malém štěňátku skutečně nepoznáte zda je čistokrevné či kříženeček. Troufám si říci, že obrovskou většinu pokousání člověka mají na svědomí jedinci bez průkazu původu a kříženci, co se týče "bull" plemen.
  • Průkaz původu majitele nezavazuje k navštěvování výstav. Doma na gauči můžete mít i pejska s průkazem původu.
  • Nemoci L2-HGA a HC jsou dědičná onemocnění, která se sledují pouze v chovu s průkazem původu. Průkaz původu Vám tedy zaručuje, že štěňátko na tyto dvě nemoci nikdy neonemocní.
  • Průkaz původu Vám dává možnost dohledat si informace o celých generacích Vašeho pejska, o jeho sourozencích a podobně, včetně informací o jejich zdravotním stavu.
  • Možná Vás jednou začnou výstavy bavit a průkaz původu Vám otevírá možnost si zasoutěžit.
  • Průkaz původu zaručuje, že rodiče nemají žádnou hrubou vadu vylučující z chovu. Nebyli ani agresivní, ani příliš bázliví.
  • Štěně s průkazem původu musí být očkováno, odčerveno a označeno mikročipem nebo tetováním. Kupní smlouva by měla být u každého chovatele samozřejmostí.
  • V chovu s průkazem původu je limitován počet vrhů ročně na jedné feně - v chovu bez průkazu původu se to nesleduje a mnohy se jedná o tzv.množitele, kteří z feny dělají "továrnu na štěňata" - nepodporujte je.
  • Zdá se Vám cena štěněte s PP vysoká? Pokud víte, že opravdu chcete pejska jen jako kamaráda a nemáte žádné výstavní a chovatelské ambice, vyplatí se počkat si. Čas od času se i v chovu s průkazem původu narodí nějaké to nestandardní štěňátko s exteriérovou vadou, která nenese žádné zdravotní omezení - lom na ocásku, barva, skus,.. Taková štěňátka se prodávají za cenu jedinců bez průkazu původu, mnohdy i levněji, ale přesto máte jistoty, které přináší průkaz původu.
  • Největším a nejspolehlivějším registrem psů je PLEMENNÁ KNIHA, kde jsou zaevidování všichni jedinci s PP. Při nalezení pejska s PP se dá podle čísla čipu nebo tetování dohledat pomocí plemenné knihy chovatel nebo majitel pejska.

Mýty kolem průkazu původu:

  • "Nadpočetná štěňata" - VŠECHNA štěňátka z vrhu po uchovněných rodičích dostávají průkaz původu! Na počtu narozených štěňátek skutečně nezáleží.
  • "Nemá průkaz původu kvůli exteriérové vadě" - Průkaz původu skutečně obdrží i štěňátka s vadou!
  • "Možnost dodatečného dodělání průkazu původu" - OMYL, průkaz původu NELZE  později "dodělat"!
  • "Průkaz původu za příplatek" - průkaz původu je v ceně štěněte!

 

Závěrem..

   Dnes se cena "staffíků" bez PP pohybuje jen velmi málo pod cenou štěněte s PP a někdy je dokonce cena i stejná. Nemám nic proti psům bez PP, ale už bych si psa bez PP (a zvláště ne psa typu bull!) nepořídila. Cena "staffíků" bez PP je přiliš, opravdu příliš vysoká na riziko, které je se psem typu bull bez PP spojené! Pokud opravdu nechcete psa s průkazem původu, přimlouvám se za pejsky v útulcích , určitě si vyberete, spousta pejsků potřebuje pomoc.