Potravinová přecitlivělost, hypersenzitivita

Potravinová přecitlivělost, nesnášenlivost a alergie patří mezi civilizační choroby psů a údajně se s ní setkává až polovina psí populace. Přecitlivělost se projevuje různými záněty (nejčastěji záněty kůže, zvukovodů,..), svědivost, průjmy, atd. Tyto problémy se přes veškerou lokální léčbu často vrací, nebo je léčba velmi zdlouhavá. Však jediným řešením je stanovit, která složka potravy psu dělá problémy a tu následně z krmiva vysadit.

Nejčastějším alergenem bývají obiloviny a sója obsažené v granulovaných krmivech. Z obilovin to jsou nejčastěji pšenice a kukuřice, někdy rýže. Výjmečně pes nesnese žádné obiloviny. Z živočišného původu alergie nejčastěji vyvolává hovězí, vepřové nebo drůbeží (zvláště kuřecí) maso.

Nejlépe snášený z obilovin je oves a hnědá rýže. Z živočišných produktů potom jehněčí, rybí, zvěřinové maso,...

Jaké je řešení?

Nastavíme "vylučovací" dietu. Psa po dobu 8 týdnů krmíme granulemi se surovinami, se kterými se nejlépe dosud nesetkal. (Př. Pes byl na granulích kuřecí maso+kukuřice+pšenice, převedeme na rybí maso+brambory). Pokud problémy postupně ustoupí, víme, že jedna ze složek byla alergenní. Po celou "zkušební" dobu pes nesmí dostávat nic jiného, výhradně zkoušené granule.

Pozor na pamlsky - sledujte jejich složení, mohou obsahovat složky, na které je váš pes alergický!

U veterinárního lékaře je možné provést testy "senzitivity", které pomohou dohalit alergen.

Hypoalergenní granule?

Hypoalergenní krmiva jsou taková, která neobsahují žádné z nejčastějších alergenní složek, to znamená:

- krmiva úplně bez obilnin, nebo maximálně s rýží/bramborem, bez drůbežího masa